Pretvorite sezonski u stalni posao

U zadnjem članku prije nego vam otkrijemo naš prilog o nezaposlenosti, prenosimo vam članak Karen Burns, autorice knjige s poslovnim savjetima.

Sezonski ili privremeni poslovi mogu dovesti one koji ih obavljaju do ugovora o radu. Kako se izboriti za stalno zaposlenje na privremenoj opciji saznajte u nastavku.

Za početak neka vam posao bude jedan dugotrajni intervju. Budite točni, uredni, odgovorni i spremni za sve što se od vas očekuje svaki dan iznova.

Svoj posao započnite u području gdje želite raditi. Bit ćete motiviraniji kad budu trebali nekoga za višu poziciju i vjerojatno ćete više znati o tome od drugog zaposlenika. Nadalje, usvojite stil kompanije. Želite da se osjećaju kao da tamo radite već godinama. Ako izgledate i ponašate se kao privremeni zaposlenik, tako će o vama misliti i šefovi.

Najvažnija stavka u svim poslovima je da budete timski igrač. Ponudite da radite prekovremeno ako vam to odgovara i javljate se za zadatke koji i nisu u opisu vašeg posla. Sprijateljite se sa stalnim zaposlenicima te redovito nadopunjavajte svoj životopis. Nikad ne znate kad će vam ponovno trebati. Pobrinite se da poslodavac zna sve vaše vještine. Sezonski i privremeni poslovi često budu specijalizirani stoga iskoristite svaku priliku da promovirate i svoje ostale vještine.

Naučite o kompaniji što više možete. Privremeni radnici rijetko dobiju dovoljno uputa stoga se potrudite da o kompaniji naučite što više putem interneta i kod vaših kolega. Upoznajte se s ljudima. Privremeni posao sjajna je prilika da upoznate prave ljude. Budite vidljivi, odlazite u druge odjele i upoznajte sve ljude koji u vašoj kompaniji imaju utjecaj.

Ostanite pozitivni. Ostali kolege mogu vas ignorirati ili tretirati kao manje vrijednog radnika. I budite inovativni. Razmišljajte o stvarima koje treba napraviti, a koje nitko ne radi. Potrudite se svojoj kompaniji uštediti novac, ubrzati rad ili povećati broj klijenata. Obratite pozornost, uzimajte bilješke i preduhitrite tuđe potrebe. Šefovi cijene kad znaju da se mogu pouzdati u vas.

Dajte im do znanja da ste zainteresirani za stalni posao. Vaš poslodavac možda pretpostavlja da ste zadovoljni svojom sadašnjom pozicijom stoga mu pokažite da vam je stalo i da želite postati dio kompanije.

Ključ svega je da napravite sebe nezamjenjivima. Povećajte očekivanja tvrtke svojim prisustvom i bit ćete na putu za stalni posao.

Izvor: Money Careers

Komentiraj