Hoćemo li „propasti kao Grčka?“

Iako je recesija pogodila manje-više cijeli svijet, mnogima je prva asocijacija na spomenuti pojam Grčka. Zahvaljujući tome, u narodu se proširio izraz „propo si ko Grčka“, kojom se opisuje fizička ili pravna osoba koja je financijski u izrazito lošem položaju. Glavni razlog za spomenute pojave su socijalni nemiri koji su nekadašnju turističku atrakciju Atenu gotovo pretvorili u ratnu zonu. Često se i kod nas moglo čuti pitanje – prijeti li nam grčki scenarij?

Image

“Cool guys don’t look at explosions.”
Foto: Ray Tang /Rex Features

Ugledni časopis The Economist smatra da prijeti. U tekstu koji se bavi mogućnostima socijalnih nemira u 2014. Hrvatska je svrstana među države visokog rizika. Jedine gore od toga su države ekstremno visokog rizika u koje spadaju veterani socijalnih nemira poput Grčke i Egipta, ali i susjedna nam Bosna i Hercegovina. Kao jedan od ključnih faktora koji mogu dovesti do nereda spominje se i glavna tema ovog bloga – nezaposlenost, a pogotovo mladih. Zbog toga smatram da ovaj tekst treba prenijeti i na ovom blogu, jer na primjeru Grčke vidimo da ekonomski problemi na čelu s nezaposlenošću mogu dovesti do dubljih društvenih posljedica.

Postavlja se pitanje može li trenutna loša situacija eskalirati do te mjere da Hrvati krenu u sukobe s policijom. Večernji list, koji je prenio vijest, je ponudio čitateljima anketu ispod teksta. 79% kaže „da, voda je došla do grla“, a 18,7% „ne, Hrvati su preinertni za tako nešto.“ Ja bih se osobno priklonio odgovoru ne, jer pretpostavljam da su velik broj ovih 79% internetski ratnici i revolucionari koji su česti na ovim prostorima. Uostalom, poznata je činjenica da ratovi na Balkanu dobrim dijelom nisu nikad završili, nego su se s prvih linija preselili na YouTube komentare, a mnogi posprdno kažu i da se „država brani na internetu.“ Također, pitanje je jesu li autori originalnog teksta iz The Economista svjesni inertnosti kao jednog od glavnih obilježja Hrvata. Prognoziranje je nezahvalan posao, što najbolje znaju kladioničari. Oni će se često kladiti na klub koji ima sve uvjete da pobijedi protivnika, ne znajući da im je glavni igrač ozlijeđen. Tako je i s Hrvatskom; teoretski, imamo sve uvjete za socijalne nemire, ali glavni igrač za ostvarenje takve prognoze nam je trajno ozlijeđen i ne pokazuje znakove oporavka.

Autor: Domagoj Grbavac

Komentiraj