Najtraženiji poslovi u 2014.

Gdje se zaposliti i dobro zarađivati, pitanje je koje muči ne samo brucoše. Danas je jako teško doći do posla i svi koji ga imaju, dobro ga čuvaju. Dati otkaz je u današnje vrijeme gotovo nemoguće za napraviti, bili mi zadovoljni svojim radnim mjestom ili ne.

Iz sličnog razloga je Bussines Insider proveo istraživanje o najtraženijim poslovima u Americi u 2014. godini. Kako smo naviknuli pratiti trendove zapada, za očekivati je da će otprilike slična lista vrijediti i za nas ili barem zemlje Europske unije. Kako bi pronašli profesije koje će biti tražene u narednoj godini, stručnjaci za izradu ekonomskih modela te savjetnici za unaprjeđenje karijere udružili su snage.

Uzeli su period od 2010. do 2013. te izdvojili 12 profesija.

Prvi na popisu su softver developeri – stručnjaci za izradu softvera, aplikacija, programa te softverskih sustava. S obzirom na rastući trend uporabe tehnologije, mobitela i raznih aplikacija, ovakav rezultat ne iznenađuje. Od 2010. do 2013. djelatnost bilježi rast od 11 posto, a prosječna satnica je cca 45 dolara.

Drugi po potražnji su analitičari za istraživanje tržišta i stručnjaci za marketing. Oni zarađuju prosječnih 29 dolara po satu, a zadatak im je jasan – dati analizu tržišta i klijentima omogućiti što bolji plasman na tržištu. Rast profesije u posljednje tri godine je 14 posto.

Stručnjak za obuku i razvoj je sljedeće zanimanje te jedno je od brže rastućih zanimanja. Djelatnik u ovoj profesiji osmišljava i provodi programe obuke i razvoja – uglavnom se bave i treninzima zaposlenika i njihovom procjenom. Zanimanje ima rast od 8 posto sa satnicom od 27 dolara.

Jedna od djelatnosti čiji su predstavnici svakodnevno i po hrvatskim medijima je financijski analitičar. Posao mu je da procjenjuje stanje na burzama, vrijednost obveznica, dionica te druge tipove investiranja. Prosječna satnica je 37 dolara.

Otprilike istu satnicu imaju i fizioterapeuti. Iako ih možda ne biste uvrstili na ovu ljestvicu, u protekloj godini ih je u Americi zaposleno više od 200 tisuća. Za usporedbu – mjesečna plaća fizioterapeuta u Americi iznosi 32,000 kn, dok u Hrvatskoj ta plaća iznosi cca 4,400kn.

Web dizajnera je u SAD-u relativno malo – oko 137.000. Njihova prosječna satnica je 28 dolara.

Osoba koja analizira i koordinira organizaciju lanca opskrbe, logističar, zarađuje prosječno 35 dolara po satu te se procjenjuje rast od 26% do 2020. godine.

Na osmom mjestu najisplativijih zanimanja je administrator baze podataka. On pomoću softvera organizira podatke i informacije o financijama i isporukama klijentima. Mjesečno zarađuju oko 34,000 kuna (37 dolara).

Koordinator, ili organizator sastanaka, skupova i događaja zarađuje manje od gore navedenih – ”tek” 22 dolara po satu (80 kuna). Rast broja zaposlenih je 14 posto u protekle tri godine.

Posao prevoditelja u Americi je gotovo jednako popularan kao i u Europi, ali je na našem kontinentu ipak bolje plaćen. Satnica u SAD-u je 22 dolara što iznosi oko 20,000 kuna mjesečno, dok u Europi, posebice Bruxellesu je 4,500 eura, cca 35,000 kuna.

Naftni inženjer razvija metode za izvlačenje nafte iz slojeva ispod zemljine površine. Njegova satnica u američkim tvrtkama je 63 dolara (350 kuna). Hrvati s ovim zanimanjem većinom posao traže izvan granica Lijepe naše.

Na dvanaestom mjestu je analitičar informatičke sigurnosti. To je osoba koja planira, usavršava ili nadzire sigurnosne mjere zaštite kompjuterskih mreža i informacija. Nudi im se satnica od 41 dolar, odnosno 230 kuna.

izvor: Business Insider

Jedna misao o “Najtraženiji poslovi u 2014.

  1. Povratni ping: Kako se odjenuti za razgovor za posao? | Dozvola za rad

Komentiraj